March 13, 2017

Savjeti

Defragmentacija hard diska zašto ?
Jednostavno, defragmentacijom hard diska vi ćete složiti sve ono što se nalazi na vašem hard disku tako da je računaru lakše i brže pristupiti podatcima, a samim time vaš računar će biti daleko brži nego što je to ako nemate defragmentirane particije hard diska.

Kako pokrenuti proces Defragmentacija hard diska ?
Jednostavno kliknite na tipku Start na vašem računaru dole lijevo, a zatim odaberite All programs i unutar njega potražite u izborniku Accessories a zatim pa pronađite System Tools pa Disk Defragmenters i kliknite na njega.
Sada se treba otvoriti prozor za Defragmentiranje hard diska kao na slici ispod.

 

 

 

 

 

 

defragmentacija hard diska
U prvom prozoru ispod imate sada particije C, D, E itd. koliko već imate particija ili samo C ili neka druga varijanta. Sada klikom na C particiju selektirate particiju za Defragmentiranje i klikom na tipku Defragment pokrenut ćete Defragmentacija Hard diska.
Postupak može potrajati par minuta pa do par sati kod sporijih računara te nedefragmentiranih particija.
Kada završite postupak defragmentacije hard diska na jednoj particiji selektirajte drugu i ponovite postupak i tako sve particije dok ne završite.
Nakon toga restartujte vašračunar i morali biste u radu primijetiti značajniju brzinu i rad vašeg računara.
Zapamtite da defragmentacija hard diska nije postupak koji trebate jednom napraviti i gotovo. Ovaj postupak Defragmentacija hard diska ponovite barem jednom do dva puta u mjesecu.

Download (skidanje), preuzimanje programa sa interneta
Skidanje programa (Download) je vrlo opasna navika. Još gore je isprobavanje raznih programa na svom računaru !

Bez panike, opušteno, skidajte samo one programe koji su vam neophodni. Bitno je skidanje programa sa bezbjednih web stranica, pomoću provjerenih download aplikacija kao što su (utorrent, internet download manager ... itd). Nikada ne skidajte programe na računaru koji nema instaliran antivirus + anti-malware program. Ako vam antivirus prijavljuje postojanje virusa, uklonite skinuti program. Često se virusi kriju u zapakovanim programima (RAR, ZIP), pa je obavezna provjera kompresovanih (zipovanih) datoteka od strane anti-virus + anti-malware programa. Ako koristite IE, Firefox ili Google Chrome, podesite ga da vam se "download" smješta na lokalnom disku koji nije sistemski (D, E, F ...). Takođe, ako vam se za skidanje programa nudi  preuzimanje aplikacije koja će skidati program, znajte da je u pitanju reklama koja vas može koštati oštećenja - pada operativnog sistema.